Consells per a un consum racional al “Black Friday”

Des del divendres 23 de novembre “Black Friday” fins al dilluns 26 de novembre “Cyber Monday”, els espanyols un any més ens sumem a la tradició americana de descomptes com a tret d’eixida a les compres nadalenques.

S’estima que les compres en línia augmentaran un 10% respecte de l’any passat, i estes es realitzaran la majoria des d’ordinadors, seguides per les compres a través de telèfons intel·ligents i tauletes.

Però el fet d’obtindre bones ofertes no pot estar renyida amb el respecte als drets de els consumidors. En este sentit, des de TYRIUS amb la finalitat de fer un consum racional en este període aconsellem les següents

Claus per a un consum racional:

 1. Elaborar una llista del que realment necessitem i en funció d’això fixar un pressupost: planificar el realment necessari i no deixar-nos portar pels reclams publicitaris.
 2. Comprar en llocs segurs. A més de fixar-nos en el producte, hem d’assegurar-nos que estem en un lloc segur comprovant que la url de la web que es visita utilitza una plataforma “https” i la imatge d’un cadenat tancat, i que la connexió siga directa, és a dir que no s’arribe a ella a través d’enllaços d’altres pàgines.
 3. No comprar a través de xarxes Wifi públiques i obertes.
 4.  Comprovar les dades que l’empresa publica en el seu lloc web; totes les pàgines de comerç electrònic han d’indicar una adreça física, denominació social, CIF, i telèfon d’atenció al client.
 5. Mantindre el programari i l’antivirus actualitzat del nostre ordinador.
 6. Llegir les condicions generals, especialment la política de devolució.
 7. Comprovar que l’import carregat per la compra és el correcte. I mai facilitar el PIN de la targeta, si ens el demanaren estaríem davant un frau.
 8. Evitar les ofertes per correu electrònic de remitent desconegut. Podria ser un cas de phishing (robatori de dades bancàries).
 9. Conéixer d’on ve el producte. Adquirir fora d’Espanya pot tindre inconvenients: respecte de la garantia; a Espanya la garantia és de 2 anys, però si comprem un producte de fora les condicions poden variar. També cal tindre en compte les duanes, que poden suposar a més d’un retard en el lliurament previst del producte, un sobrecost (aranzels i IVA) quan el producte procedix de fora de la UE.
 10. Guardar la documentació de la comanda, inclòs fullets, correus electrònics i anuncis, per al supòsit de ser necessari presentar una reclamació o retornar el producte adquirit.
 11. Comprovar que els productes oferits estan efectivament rebaixats i tenen la mateixa qualitat que els oferits abans dels descomptes. Mai podran ser productes defectuosos, ni fabricats expressament per a estes vendes. Per tant, es recomana buscar articles que haja vist amb anterioritat.
 12. Comprovar que el producte manté el preu anterior juntament amb el rebaixat així com que està correctament etiquetat.
 13. Controlar l’ús massiu de les targetes de crèdit per a evitar possibles sorpreses d’última hora.
 14. En compres “en línia” al consumidor li assistix el “dret de desistiment”: durant el termini mínim de 14 dies naturals des de la recepció del producte pot deixar sense efecte la compra, sense al·legar causa i sense penalització, excepte productes confeccionats a mesura o personalitzats.
 15. En botigues físiques; el consumidor tindrà dret a les devolucions d’articles en les mateixes condicions que en altres dates.
 16. Els electrodomèstics mantenen les mateixes condicions de garantia i servici postvenda que en períodes normals.
 17.  Exigir tiquet de compra en el qual figuren les dades del venedor, el preu i l’IVA. És un document imprescindible per a poder realitzar canvis, i en el seu cas devolució, i sobretot, per a poder tramitar qualsevol possible reclamació.

 

0
Rated 0 out of 5
0 out of 5 stars (based on 0 reviews)

You May Also Like